Een groener Nederland begint in je eigen tuin - 7 tips
Met Earth Day in het achterhoofd, is het deze vrijdagochtend tijd om stil te staan bij onze invloed op het klimaat. Naast het delen van een auto, kun je ook op andere manieren je steentje bijdragen. Zo begint een groener Nederland in je eigen tuin. Kijk eens naar buiten en vraag jezelf af of al die tegels in de tuin wel echt nodig zijn. Hieronder vind je het stappenplan van Stichting Steenbreek om snel, eenvoudig en onderhoudsvriendelijk aan de slag te gaan met jouw tuin. Zo draag ook jij bij aan een klimaatbestendige en biodiverse buitenruimte. Doe je mee?
Een groene en bloeiende tuin kent vele voordelen. Zo verbetert groen de luchtkwaliteit en verlaagt het de concentratie fijnstof in de lucht. Ook geeft het schaduw en verkoeling in de steeds warme zomers en vergroot het het leefgebied van vogels, insecten en andere dieren. En die biodiversiteit hebben wij als mens weer heel hard nodig! Daarnaast vermindert groen het omgevingsgeluid en is het goed voor de gezondheid en welzijn van de mens.
Stap 1. Ga op onderzoek uit
Om je versteende tuin te veranderen in een groene oase, zijn er vier vragen belangrijk:
- Ligt de tuin in de schaduw, volle zon of ergens tussenin?
- Welke grondsoort ligt in de tuin?
- Hoeveel tijd heb je beschikbaar voor onderhoud?
- Hoeveel geld heb je beschikbaar?
Stap 2. Maak een beplantingsplan
Bodembedekkers zijn ideaal voor een groene en onderhoudsvriendelijke tuin. Kies ook voor vaste planten in plaats van éénjarigen. Vaste planten komen namelijk ieder voorjaar weer op waardoor je niet telkens nieuwe planten hoeft te kopen. Bomen zorgen voor verkoeling en geven privacy. Tuincentra en hoveniers geven je graag advies bij het maken van een beplantingsplan voor jouw tuin.
Makkelijke planten voor een tuin met half zon:
vrouwenmantel, maagdenpalm, vaste geranium, longkruid, zenegroen, herfstaster, dikkemanskruid, duizendknoop, zonnehoed, vetkruid, smeerwortel, goudaardbei.
Makkelijke planten voor een tuin met veel schaduw:
varens, smeerwortel, mansoor, maagdenpalm, dikkemanskruid, goudaardbei, lievevrouwebedstro, Kaukasische vergeet-me-nietje, schuimbloem, reuzedovenetel
Makkelijke planten voor een tuin met veel zon:
kattenkruid, zonnehoed, sedum, vrouwenmantel, herfstaster, vaste geranium, duizendknoop, rudbeckia, salie.
Stap 3. Tegels eruit, groen erin
Tijd om te tegels te wippen! Maak een opsluitrand tussen het tuin- en terrasgedeelte, zodat de terrastegels die je houdt niet wegzakken. Die rand kun je maken van de weggehaalde tegels en dat scheelt weer geld. De weggehaalde tegels kun je ook hergebruiken voor het maken van een bankje of verhoogde borders voor planten.
Stap 4. Maak de grond vruchtbaar
Verwijder het bestratingszand dat onder de tegels ligt. Kom je daarna grond tekort? Breng dan een laag teelaarde of tuinaarde aan. Voeg compost of bladaarde toe en meng dit met de tuingrond. Dit organische materiaal is een uitstekende, langzaam werkende meststof. Het zorgt voor een betere waterhuishouding en de planten nemen beter voedingstoffen op.
Stap 5. Zet de bloemetjes buiten
In deze stap ga je het resultaat van al je harde werk zien. Je mag namelijk gaan planten! Dompel de planten eerst in een emmer water zodat de grond is volgezogen. Pak dan het beplantingsplan er bij. Zet alle planten met pot op de juiste plek volgens het beplantings¬plan. Ben je tevreden? Graaf dan een gat, haal de plant uit de pot en zet de plant net zo diep in de grond als deze in de pot stond.
Stap 6. Geef alle planten na het planten water
Maak wanneer je dit hebt gedaan de grond op alle plekken gelijk.
Stap 7. Blijf je tuin liefde geven
Een groene tuin is makkelijk in onderhoud, maar heeft wel wát liefde nodig. Geef daarom water wanneer dat nodig is en verwijder onkruid zodra het verschijnt. Als je dat meteen goed bijhoudt, scheelt dat veel werk in de toekomst! Breng een laag compost of bladaarde aan in de herfst. En uitgebloeide bloemen knip je bij voorkeur in het voorjaar pas terug.
Bron: Stichting Steenbreek