Deelmobiliteit als oplossing voor vastgoed: duurzaam en kostenverlagend
Deelmobiliteit is de toekomst van vastgoed
In een tijdperk waarin duurzaamheid, leefbaarheid en mobiliteit centraal staan, biedt deelmobiliteit innovatieve oplossingen voor de vastgoedsector. Deze ontwikkeling heeft het potentieel om de parkeernorm drastisch te verlagen en de kosten van parkeerplekken te verminderen. Tegelijkertijd levert het een significante bijdrage aan de ESG-doelstellingen (Environmental, Social, Governance) van vastgoedontwikkelaars en -beheerders.
Verlagen van de parkeernorm
De parkeernorm is een uitdaging waar iedere vastgoedontwikkelaar mee te maken heeft. Het bepaalt het minimaal aantal parkeerplaatsen bij een project en kan de kosten en ruimtelijke planning aanzienlijk beïnvloeden. Door de integratie van deelmobiliteit, zoals de inzet van deelauto's, is het mogelijk de parkeernorm aanzienlijk te verlagen. Een enkele deelauto heeft de potentie om 5 traditionele auto’s te vervangen volgens de CROW-norm. Neem bijvoorbeeld een scenario waarin je 20 deelauto's plaatst; hierdoor kan de parkeernorm effectief gehalveerd worden van 1.8 naar 1,3 voor een project met 200 woningen. Deze reductie biedt een voorsprong bij aanbestedingen en leidt tot een kostenbesparing op ontwikkeling en onderhoud van parkeerfaciliteiten. Ten slotte maakt het waardevolle stedelijke ruimte vrij voor groenere en meer leefbare omgevingen.
De kosten van parkeerplekken verlagen
Parkeerfaciliteiten zijn vaak een grote kostenpost binnen vastgoedprojecten, denk hierbij aan het bouwen van een ondergrondse parkeergarage (~€27.500) of bovengrondse parkeerplaatsen (~€10.000). Door parkeerplaatsen te vervangen door deelauto's, kunnen deze kosten aanzienlijk verminderd worden. Dit heeft niet alleen een positief effect op de winstgevendheid van een project, maar biedt ook kansen voor alternatief ruimtegebruik zoals de ontwikkeling van extra wooneenheden, kantoorruimte of groenvoorzieningen.
Vastgoed interessanter maken voor beleggers
Ook bij vastgoedbeleggers groeit het besef dat duurzaamheid, sociale verantwoordelijkheid en goed bestuur (ESG) niet alleen morele verplichtingen zijn, maar ook kritische componenten van langetermijnrendement. Dit inzicht wordt ondersteund door de Global Investor Intentions Survey 2023, waar 60% van de respondenten aangaf ESG-criteria reeds te integreren in hun investeringsstrategie. Ze erkennen de waarde die maatschappelijke en duurzaamheidsfactoren toevoegen aan vastgoed. Dit geldt des te meer in een tijdperk waarin de impact van klimaatverandering onmiskenbaar is en de vraag naar duurzame, gezonde woon- en werkplekken toeneemt. Het aanbieden van deelmobiliteitsoplossingen, zoals OnzeAuto doet, speelt in op deze trend door een concrete invulling te geven aan de duurzaamheid en sociale criteria van ESG, wat vastgoedontwikkelaars en -beheerders helpt hun panden aantrekkelijker te maken voor vastgoedbeleggers.
Een flexibele oplossing voor vastgoed
Deelauto's zijn een flexibele oplossing die het gemak van autogebruik bieden zonder de lasten van bezit, zoals kosten voor verzekering, onderhoud en parkeren. Ze bieden bewoners de vrijheid om een auto te gebruiken wanneer ze die nodig hebben, zonder de verplichtingen en kosten van autobezit. Dit is vooral aantrekkelijk in stedelijke gebieden waar parkeerruimte beperkt en duur is. Door deelauto's aan te bieden, kunnen vastgoedontwikkelaars inspelen op de groeiende behoefte aan flexibele en kostenefficiënte mobiliteitsoplossingen. Dit model biedt vastgoedontwikkelaars een aantrekkelijke extra service die helpt bij het vermarkten van projecten en het verhogen van de bewoners tevredenheid.
Zijn er ook nadelen aan deelmobiliteit?
Deelmobiliteit is een goede oplossing voor het aanpakken van mobiliteitsuitdagingen. Het succes ervan hangt niet alleen af van het plaatsen van deelauto's, maar ook van het enthousiasmeren van mensen om ze actief te gebruiken. Daarom is het cruciaal dat vastgoedontwikkelaars of -beheerders effectief communiceren over deelmobiliteit naar de bewoners toe. Het gebruik maken van deelmobiliteit is een grote gedragsverandering wat enige sturing vereist. Door de nieuwe leefomgevingen zo in te richten dat deelmobiliteit een aantrekkelijke optie wordt zullen mensen steeds vaker geneigd worden hier actief gebruik van te maken.
Wat heeft OnzeAuto te bieden voor jouw Vastgoedproject?
- OnzeAuto biedt ondersteuning vanaf de planning tot en met de exploitatie. Met ervaring in zowel kleine als grote vastgoedprojecten wordt deskundig advies gegeven over mobiliteit.
- OnzeAuto zorgt ervoor dat deelmobiliteit op de juiste manier onder de aandacht wordt gebracht bij bewoners en organisaties. Het enige wat vastgoedontwikkelaars hoeven te doen, is de kanalen beschikbaar stellen; de rest wordt geregeld.
- OnzeAuto biedt geïntegreerde woon-, werk- en mobiliteitsoplossingen. Het wordt steeds gebruikelijker dat wonen en werken in één complex samenkomen. Met diverse prijsmodellen, zowel zakelijk als particulier, is er een passende oplossing voor elke partij.
- OnzeAuto richt zich op de bewonerscommunity. Auto’s delen is niet alleen praktisch, maar bevordert ook de saamhorigheid binnen een complex. Gebruikers worden samengebracht in een community waar ze elkaar leren kennen en helpen bij het beheer van de auto’s.
- OnzeAuto ontzorgt vastgoedontwikkelaars en -beheerders volledig bij de exploitatie. De levering van de auto's, het onderhoud en de verzekering worden allemaal verzorgd.
- De dienstverlening is net zo flexibel als het prijsmodel. Gebruikers kunnen kiezen tussen vaste en variabele tarieven, en genieten van de vrijheid om op elk moment op te zeggen als dat nodig is.
Benieuwd hoe OnzeAuto jouw vastgoedproject kan transformeren?
Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie of om een voorstel voor uw project te bespreken. Of neem een kijkje op onze pagina voor ontwikkelaars en VVE's: https://www.onzeauto.com/zakelijk/vastgoed
Samen kunnen we de mobiliteit van morgen vormgeven.