Van collectief wonen naar collectief rijden: Autodelen in CPO's
CPO 'Het Aardehuis' in Olst
Het is de kern van elke CPO: verbinding, samenwerking en een gedeelde reis. Ook bij CPO het Aardehuis in Olst is dit niet anders. Hier wonen mensen niet alleen samen, maar werken ze ook samen om hun visie van duurzaam leven te realiseren. Eén van de onderdelen van deze visie is het delen van elektrische auto’s. Maarten en Jeltsje vertelde ons meer over hun zoektocht naar een geschikte manier van autodelen en hoe zij uiteindelijk uitkwamen bij OnzeAuto.
Een experiment in gedeelde mobiliteit
"We hebben een auto. Dus wij maken van onze auto...Onze eigen auto. Een deelauto." - Maarten
Na een lange voorbereiding was het moment daar: eindelijk intrekken in hun nieuwe huizen in Olst. Met heel veel groenvoorziening en huizen gebouwd van duurzame materialen. Een prachtige plek, maar toch knaagde er nog iets bij Maarten: kunnen we iets doen tegen al die stilstaande auto's? Die nemen onnodige ruimte in beslag. In een online burenbijeenkomst tijdens de coronapandemie werd zo ook het eerste idee over deelmobiliteit geopperd. Moesten ze daar niet iets mee?
Maarten besloot zijn eigen auto beschikbaar te stellen voor de buurt. Het idee was eenvoudig: transformeer persoonlijk bezit naar een gedeeld goed. Maarten merkte al snel dat de auto alsnog te veel stil bleef staan. En dat terwijl de €500 aan maandelijkse autokosten gewoon doorliepen. Zonde van het geld. Dat kon slimmer.
De zoektocht naar groene deelmobiliteit
Na de eerste poging van Maarten werd een nieuwe poging gedaan. Onder andere Gerard, Maarten en Jeltsje pakten de handschoen serieus op. Ze gingen op zoek naar een andere manier van autodelen. Volgens Jeltsje waren er verschillende opties om deelmobiliteit te introduceren. Lokale partijen, maar ook coöperaties kwamen ter sprake. Een coöperatie was geen goede optie aangezien hier cursussen voor gedaan moest worden en veel papierwerk. En voor een CPO had je al zoveel te regelen. Tijdens een overleg kwam een bewoner met de optie ‘’OnzeAuto’’. Zij had hier namelijk over gehoord via een deelinitiatief uit Deventer.
‘’We hebben echt allemaal dingen naast elkaar gelegd.’’ - Jeltsje
Samen verantwoordelijkheid pakken
In april 2023 werd het eerste contact met OnzeAuto gelegd. De coöperatieve manier van autodelen van OnzeAuto leek goed te passen bij de CPO. Een deelautoproject met OnzeAuto betekende namelijk wel samen verantwoordelijk zijn voor de auto's (en 100% elektrisch), maar de vervelende technische en administratieve zaken hoefden niet meer zelf te worden geregeld. Dat was doorslaggevend voor de groep om te kiezen voor OnzeAuto. Nu was het alleen nog zaak om genoeg geïnteresseerden te vinden die mee wilden doen.
‘’Aan de andere kant ben je wel als groep verantwoordelijk dat die schoon blijft. Dat gedeelte dat je het wel met elkaar doet. Maar dat je wel wordt ontzorgd. Eigenlijk was dat wat iedereen direct aansprak.’’ - Maarten
Hoe gaat het nu in de praktijk?
''We moeten er nog een beetje aan wennen. Dat het gewoon meer en meer kan. En dat het eigenlijk best wel heel lekker is.'' - Jeltsje
In Olst staan momenteel 2 deelauto's die actief gebruikt worden. Het fijnste aan deelauto's is de flexibiliteit en het bewuster rijden vinden Jeltsje en Maarten. Met het rijtegoed kan je makkelijker bijhouden hoeveel je rijdt in de maand. Jeltsje geeft zelfs aan dat ze er 'bewust' overheen gaat. Gelukkig mag je bij OnzeAuto onbeperkt over je rijtegoed heen met dezelfde tarieven. Vooral handig wanneer het regent en je lekker de deelauto wil gebruiken!
OnzeAuto is meer dan alleen een deelauto
Deze transitie naar gedeelde mobiliteit was meer dan alleen een verandering in vervoer; het was een stap naar verdere versterking van de gemeenschap. In een CPO, waar samenwerking en gedeelde waarden de basis vormen, is OnzeAuto een onderdeel geworden van de collectieve inspanningen en ambities.
Sinds kort heeft OnzeAuto een dashboard beschikbaar gesteld. Met het dashboard kan je als CPO mooie community doelen stellen en streven naar de volgende auto. Zoals Maarten mooi aangeeft: "De community doet het met elkaar’’.
De kracht van collectieve actie
Wat begon als een experiment in gedeelde mobiliteit heeft zich ontpopt tot een krachtig voorbeeld van collectieve actie en duurzame ontwikkeling. Kleine, gezamenlijke stappen kunnen een significant verschil maken.
"We doen het met elkaar, je bent gezamenlijk toch verantwoordelijk," een gedachte dat de kern vangt van wat het betekent om deel uit te maken van een CPO. Het is deze gedeelde verantwoordelijkheid en collectieve inspanning die CPO’s niet alleen in staat stelt om hun ecologische voetafdruk te verkleinen, maar ook om een hechtere, meer ondersteunende gemeenschap te bouwen.
Doe ook mee met deelmobiliteit!
Neem contact op voor meer informatie of voor het aanmelden van jullie CPO